از جمله چیزهایی که در زندگی انسان نقش بسیاری دارد، نورپردازی می باشد. هیچ چیز در دنیا وجود ندارد که در دنیا بدون نور دید. در این مقاله به بررسی شکل های روشنایی برای محیط های داخلی می پردازیم.
در هنگام تاریکی ارزش نور مشخص می شود. در منزل شما می توانید با هدایت نورپردازی به داخل بنا و ایجاد عرصه از نور، می توان فضای داخلی را بدون استفاده از متریال در بخش مختلف جدا کرد. یا از آن برای گود بودن یا مرتفع بودن بخش هایی از فضا استفاده کرد.
استفاده از نورپردازی طبیعی مناسب است می توان با کمک نورپردازی برخی از وسایل را در حد واقعی آن ها نشان داد.
نورپردازی نیاز انسان را بر طرف می سازد. احساس آسایش و امنیت را در انسان به وجود می آورد. همچنین با فضا هماهنگ می شود و به اسباب و لوازم اتاق بافت، رنگ و شکل می دهد. در هنر معماری بحث بسیاری را در زمینه استفاده از نور طبیعی و مصنوعی می بردازد.
نوربردازی طبیعی
استفاده از نور طبیعی در فضا بهترین شیوه در طراحی ساختمان می باشد. نور طبیعی می توان براساس اختلاف کیفی بررسی کرد. میزان نور طبیعی قابل استفاده به ساعات روز، دوره زمانی، آب و هوا و… تغییر می کند.
نوری که به فضا می تابد، توسط پرده تعدیل می شود با نوری که مستقیم وارد فضا شده متفاوت است. برای استفاده بهتر از نور طبیعی موارد زیر را مورد توجه قرار داشته باشید.
به پنجره هایی که چشم انداز دارند اهمیت دهید. سطح موثر نور طبیعی در داخل ساختمان دو برابر عرض پنجره و 2 تا 2/5 برابر ارتفاع است.
به دلیل این که مسیر خورشید در فصل های مختلف سال تغییر می کند. در طراحی ساختمان اندازه نماهای شرقی و غربی را کم بگیرد و اندازه پنجره های شمالی و جنوبی را زیاد کنید.
طراحی پنجره های شرقی و غربی به دلیل نیاز به کنترل نور در ساعات مختلف سخت است. در کشورهای نیم کره شمالی بنجره های که در سمت شمال قرار دارند تابش نور خورشید برای آن ها مشکلی ایجاد نمی کند و پنجره هایی که در سمت جنوب قرار دارند با استفاده از سایه بان و پیش آمدگی ها و بنجره های طاقچه ای در برابر نور خورشید محافظت می شوند.
در نورپردازی طبیعی فقط یک منبع نورزا است که خورشید می باشد. نور طبیعی همان نور خورشید است که باعث ایجاد روشنایی زمین و مزایای دیگر شده است.
نورپردازی مصنوعی
نورپردازی مصنوعی در ساعات کمی از روز و برای فعالیت هایی مانند مطالعه، اوقات فراغت استفاده نمی شود. منابع نور مصنوعی به شکل آن ها به صورت نقطه ای، صفحه ای، خطی در فضا وجود دارند.
نورپردازی موضعی
با توجه به این که برخی از فعالیت ها و انجام کارهای ظریف نورپردازی عمومی جواب نمی دهد از نورپردازی موضعی استفاده می کنند. نور موضعی قابل تنظیم می باشد. با استفاده از آن می توان فضا را تقسیم بندی کرد.
به وسیله نور می توان فضا را کوچکتر و یا بزرگتر نشان داد. نورپردازی را می توان روی کنج ها و دیوار انجام داد. به این صورت اطراف محیط روشن تر از مرکز می باشد و بزرگتر جلوه می دهد.
برای توزیع روشنایی دلخواه لازم است محل قرارگیری و چراغ ها به گونه ای باشد که نور کافی به قسمت های بالایی دیوارها برسد. چراغ ها در فواصل یکنواخت قرار دارد تا شدت روشنایی مورد نیاز در فضا انجام شود. برای تامین روشنایی در هر فضا باید شدت خاصی از نور ایجاد نمود. توزیع نور باید یکنواخت باشد.
در نورپردازی فضا می توان از نوربردازی مستقیم و غیرمستقیم استفاده نمود.
نورپردازی مستقیم:
این منابع نوری به طور مستقیم و بدون واسطه فضا را روشن و نور زیادی دارد.
نورپردازی غیر مستقیم:
استفاده از نور غیر مستقیم باعث ایجاد نورهای ملایم را در فضا ایجاد می کند. این نورپردازی به صورت توکار انجام می گیرد. این نوع نورپردازی همه نور به طرف سقف یا سطوح دیگر انجام می گیرد.
نورپردازی در فضای طراحی خانه باید طوری انجام شود که از نور طبیعی در داخل فضا در تمام طول روز انجام شود. در شرایطی که استفاده از نور طبیعی میسر نباشد و ناچار باشیم از نورهای مصنوعی استفاده کنیم. نکات زیر در نورپردازی فضاهای مختلف باعث زیبایی و کارای می شود.
نورپردازی نشیمن طوری طراحی شود که از نور طبیعی بیشتر استفاده شود و از نور غیر مستقیم بیشتر در بعدازظهر ها انجام شود.
می توان از پنجره های دیواری و سقفی استفاده نمود. نشیمن به شیوه های طراحی نورپردازی مصنوعی نیاز دارد. زیرا نشیمن در کاربردهای گوناگونی استفاده می شود. نورپردازی نشیمن باید فضایی آرامش بخش برای دور هم جمع شدن گفت و گو را به وجود بیاورد.
از نورپردازی موضعی برای فعالیت های مطالعه و خیاطی استفاده می شود. نور کانونی برای نوربردازی وسیع به کار برده می شود.
اثر نور طبیعی در فضای داخلی ساختمان
اتاق های رو به شمال: نور خورشید به صورت مستقیم به آن ها نمی تابد. اتاق ها سرد بوده و نور خیره کننده ای در فضا وجود دارد.
اتاق رو به شرق: اتاق های رو به شرق اولین اتاقی است که با طلوع خورشید روشن می شوند. بعد از گذشت چند ساعت از طلوع خورشید در اتاق سایه به وجود می آید. برای جلوگیری از شدت نور در زمان طلوع در اتاق بهتر است برده، کرکره و… استفاده شود.
اتاق های رو به جنوب: گرما و نور خورشید در تمام روز در اتاق وجود دارد. ممکن است در طول روز و در فواصل مختلف از میزان شدت آن کاسته شود. با توجه به موقعیت کشور ما بهتر است اتاق هایی که در طول روز استفاده زیادی می وند در سمت جنوب قرار داشته باشند.
اتاق های رو به غرب: در ساعات گرم روز نور به این اتاق ها می تابد و نور شدید چشم را آزار می دهد. در این اتاق ها در فصل زمستان سرد و در تابستان گرم می باشد.
تکنولوژی روشنایی و نورپردازی
در طراحی روشنایی ساختمان، نوری مناسب محیط با تجهیزات و تکنولوژی را به وجود می آورد که تمام ویژگی های نور در آن رعایت شده است.
از فاکتورهای مهم در نورپردازی و روشنایی، زیبایی است. در طراحی سیستم نورپردازی ساختمان طراحان به چگونگی محیط یا اجسام توجه دارند.
در بعضی از موارد به دلیل مصرف انرژی کمتر و بهینه کردن ساختمان نور روز را در طراحی در نظر داشته باشند. محاسبه روشنایی در روز براساس نور وارد شده به منزل را انجام دهند.
عوامل موثر در طراحی روشنایی
عوامل موثر بر الزامات طراحی روشنایی به بخش معماری است. در طراحی روشنایی ساختمان، ارتفاع سقف، در دسترس بودن نور، رنگ دیوار و جهت گیری معماری در جنوب یا شمال تاثیرگذار است. در سیستم نورپردازی باید فرم و سطوح معماری را به صورت یک نواخت روشن کند.
کاربرد فضای موردنظر برای طراحی
برای ایجاد روشنایی، کاربرد آن فضا مهم است. طراحی نور می تواند مقدار نور، کیفیت نور، روشنایی و جهت را تعیین کند.
در طراحی سیستم روشنایی باید نور مناسب و کافی برای استفاده از آن فضا که چه کاربردی دارد، تولید شود.
طراحی نورپردازی نمای ساختمان
-نورپردازی خیابان ها
-طراحی نورپردازی داخلی ساختمان
-نورپردازی باغ
-طراحی روشنایی ساختمان
-نورپردازی آشبزخانه
-طراحی نورپردازی اداره ها
-نورپردازی آبنما
-نورپردازی سقف
-طراحی نورپردازی مغازه
گروه معماری ارج، با پشتوانه با 25 سال سابقه و تجربه و تخصص و تیم های مهدسی تراز اول و پایه یک آماده ارائه خدمات طراحی و نظارت و اجرا می باشد. جهت ارتباط و مشاوره با واحد فروش تماس حاصل فرمایید.